Brunchies kokosový páj

10:08:00


Když jsem v sobotu začínala svou přípravnou ,,šichtu'' na Restaurant Day (která mimochodem obnášela to, že jsem připravila asi 10kilo masa, 6 dvojitých várek buns a od sporáku se nehnula 15 hodin), tak jsem fakt ještě vůbec nečekala, jak se celá neděle vyvine. 

Teda, že buns jsou skvělý a že moje recepty fungujou jsem samozřejmě tušila...ale že Vás přijde tolik, že je nejen udám všechny, ale budu muset (třikrát!) dodělávat těsto...že zjistím, že tenhle blog má nejen čtenáře ale dokonce i fanoušky?!... a k tomu si navíc u okýnka dokonce vyprosíte recept na můj kokosovej páj, to mi udělalo radost fakt neskutečnou :)
Takže Vám všem děkuju a slibuju, že nepolevím a jsem neskutečně namotivovaná abych takovejch akcí pro Vás udělala ještě spoustu (už mi taky v hlavě šrotujou recepty na speciály pro další Restaurant Day a fesťáky :). 

No a přidávám slíbenej recept na kokosovej páj. Myslím, že upéct ho, nebude s mýma trikama pro Vás určitě těžký. No a pro ty, kdo jste páj neměli možnost ochutnat to shrnu asi takhle: představte si extrémně lehkej příjemně kokosovej koláč, kterýmu dodává pár limet a opečený kokosový lupínky rozměr kategorie ,,prostě boží''. Stojí za námahu, věřte mi ;)
Kokosový páj
na koláčovou formu o rozměru 24 cm budete potřebovat

Na těsto:
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku másla
2 lžíce moučkového cukru
1/4 lžičky soli
8-9 lžic ledové vody

Na náplň:
1 plechovka kokosového mléka (2 lžíce tuhého krému nechte stranou na toping)
2/3 plechovky Salka
2 limety (šťáva)
5 žloutků

Na toping:
200 ml smetany ke šlehání
2-3 lžíce tuhého kokosového krému (viz výše)
3 lžíce moučkového cukru

40-50g kokosových lupínků na ozdobu

Nejprve si s předstihem připravíme těsto. Je to vlastně docela jednoduchý. V robotu smíchejte mouku, cukr, sůl a máslo až se Vám vytvoří cosi jako sypká drobenka. Poté začněte po lžících přidávat ledovou vodu. Těsto se začne postupně spojovat až vytvoří celistvou kouli. 

Vymažte si koláčovou formu máslem a pusťte se válení. Vemte kouli a udělejte z ní rukama placku. Uřežte kus potravinářský fólie a placku na ni položte. Tak a teď vemte další kus fólie a těsto s ní zakryjte. Vyválejte kruh o tloušťce asi 2 milimetry. Tohle je první superfígl- celý kouzlo spočívá v tom, že když těsto rozplácnete na kulatou placku, kterou vložíte mezi dva kusy potravinářské fólie, nejen, že si při válení nic nezasviníte, ale těsto se k ničemu nelepí, rozválíte je lehce fajnově natenko a ještě se Vám pak skvěle přenáší do formy. 

Opatrně tedy těstem vyložte formu, pěkně přitlačte do všech rožků a přebytečné okraje odřízněte. Propíchejte dno na několika místech vidličkou (kvůli pečení) a strčte to všechno do lednice tak na hodinu až dvě a nebo do mrazáku aspoň na dvacet minut. Těsto se pak při pečení nezdrcne ;)

Až se bude těsto chladit dost dlouho, rozehřejte troubu tak na 150, na těsto dejte kruh z pečícího papíru a zatižte ho třeba fazolemi (aby se Vám nezvedlo při pečení dno a nezkrátily okraje). Říká se tomu blind baking, ale to určitě víte :) Zatížené těsto pečte takových deset minut, pak mu dejte ještě deset bez fazolí aby chytilo barvu.

No a mezitím si začněte připravovat náplň. Otevřete plechovku kokosovýho mlíka a odeberte 2-3 lžíce toho hustýho krému, kterej je hned pod víčkem (schovejte si na kokosovou šlehačku). Zbytek rozmíchejte tak, aby zmizely velký kousky. A teď už jednoduše smíchejte do hladka kosovou směs se Salkem, limetkovou šťávou a žloutkama a můžete ji opatrně nalít na předpečené těsto!

Koláč teď potřebuje v troubě pobýt ještě takovejch dobrejch 40 minut na 160 aby se náplň pořádně propekla, ale zůstala vláčná. Směs bude bublat a zvedat se, ale nelamte si s tím hlavu, stejně pak všechny nedokonalosti zakryjeme šlehačkou :) Po dopečení nechte koláč před dalším zdobením pořádně vychladnout.

Nevypínejte troubu. Poté, co vyndáte koláč, je ideální čas pro opečení kokosových lupínků. Jednoduše je nasypte na čistý suchý plech a nechte pět minut opéct na 150 a pak ještě chvíli v horké troubě. Párkrát kokos promíchejte, ať se Vám lupínky nespálí. Ideální stav opečenosti poznáte tak, že budou mít krásně světle hnědé okraje a vůně kokosu provoní celou kuchyň :) 

No a až všechno vychladne, do kokosového ráje už vede jen krátká cesta. Vezměte dvě lžičky kokosového krému, které jste si dali při přípravě náplně stranou a smíchejte je s trochou smetany ke šlehání a moučkovým cukrem. Až je směs stejnoměrná, přilijte zbytek smetany a vyšlehejte dokud není tahle naše kokosová šlehačka tuhá. Pak už ji stačí umělecky nedbale rozetřít po koláči (fakt se s tím nemusíte moc zabývat, čím větší šmouhy uděláte, tím bude koláč na pohled zajímavější). 

Teď už jen dozdobte pečenými kokosovými lupínky a máte to :)
Netvrdím, že je tenhle recept nějak super easy, ale garantuju Vám, že je to jeden z těch koláčů, který jen tak někdo nedělá. Je to příklad, jak se dá udělat spousta parády jen s pár ověřenýma trikama a pár míň tradičníma surovinama. 
No a když byl tenhle koláč hvězdou u nás v bistru, tak snad obstojí i u Vás :)
Zkuste si ho a dejte vědět, jak Vám zachutnal.

Děkujeme všem za návštěvu Brunchies a těšíme se zase brzy!
T




You Might Also Like

0 komentářů